Inspiratie

Inspiratie voor studenten (die gaan) Visualiseren

Volg je het blok Visualiseren? Of ben je van plan op eigen houtje een visualisatie te gaan maken? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken! Wij zetten een paar voorbeelden voor je op een rijtje.

How to beat jet lag

Deze infographic (klik op de afbeelding voor een grotere versie) laat zien wat je kunt doen om jet lag te voorkomen of te verlichten. Wat deze infographic zo sterk maakt, is de manier waarop het verloop van tijd gevisualiseerd werd. De makers van de infographic willen laten zien dat je op verschillende momenten iets aan je jet lag kan doen en beginnen hun verhaal daarom ‘s nachts. De visualisatie begint daarom donker. Aan het einde van de visualisatie is het dag, dus licht. Dit kleurgebruik laat niet alleen zien hoe de tijd verloopt, maar geeft de kijker ook het gevoel dat het einde van de infographic een stuk positiever is dan het begin. Dit sluit aan op de inhoud van de infographic, want wie al de stappen in de infographic netjes volgt, kan zonder jet lag op zijn of haar reis terugkijken.

How deep can we dive?

Voor deze infographic (klik op de afbeelding voor een grotere versie) geldt eigenlijk hetzelfde als voor de vorige infographic. Alleen laat deze infographic niet het verloop van tijd zien, maar het steeds dieper worden van de oceaan. Door diepte op deze manier te visualiseren, maakt deze infographic gebruik van ‘het scrollen’ dat het publiek moet doen. Als je scrollt, heb je namelijk het gevoel dat je je steeds verder naar de bodem van de infographic beweegt, net zoals duikers doen als ze naar dichter richting de bodem van een zwembad of zee zwemmen. Dat de infographic steeds donkerder wordt, is logisch. Hoe dieper je duikt, hoe minder licht je ziet.

Common sense airport hacks

Infographics komen in alle soorten en maten. Inhoudelijk is deze infographic (klik op de afbeelding voor een grotere versie) misschien minder interessant. Veel van de dingen die er in staat, zijn vooral grappig, en niet erg informatief. Deze infographic is vooral leuk om te zien vanwege de tekenstijl die gebruikt is. Is die stijl overbodig? Niet direct. Het is namelijk ook belangrijk om te kijken naar het doel dat de infographic dient. Deze infographic is waarschijnlijk gemaakt om mensen (die op het vliegveld zitten te wachten) te vermaken. Dat doel wordt met deze infographic waarschijnlijk bereikt.

The millennial economy

Als we het toch over de stijl van infographics hebben, is deze infographic (klik op de afbeelding voor een grotere versie) ook aardig om te bekijken. Een infographic heeft namelijk niet per se alleen uit grafische elementen te bestaan. Deze infographic combineert foto’s met teksten en grafische elementen. Sommige onderwerpen lenen zich heel goed voor dit soort mengvormen. Denk bijvoorbeeld ook aan dit voorbeeld dat op Visualiseren.fhj.nl wordt gebruikt. Pas op: als je ervoor kiest om verschillende vormen door elkaar heen te gebruiken, is het wel extra moeilijk om je infographic tot een mooi geheel te maken.

Old world language families

Er zijn een hoop onderwerpen die geen logische fysieke vorm hebben. ‘Familie’ is een van die onderwerpen. Als je zo’n onderwerp gaat visualiseren, moet je op zoek naar een vorm die dat onderwerp uitbeeldt. Een boom wordt vaak als symbool gebruikt voor het begrip ‘familie’. Bij deze infographic (klik op de afbeelding voor een grotere versie) is het de vraag of ‘de boom’ de meest voor de hand liggende keuze was. Zoals we in de inleiding van deze blog al zeiden: dit is slechts een voorbeeld.

 

Timeline of the far future

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen geen visuele vorm bij een abstract onderwerp te zoeken. Deze infographic (klik op de afbeelding voor een grotere versie) maakt alleen maar gebruik van abstracte vormen. Als je ervoor kiest een vergelijkbare visualisatie te maken, zijn er een paar dingen van groot belang. Ten eerste moet je niet te veel verschillende abstracte vormen door elkaar heen gebruiken. Als je dat wel doet, oogt de infographic heel snel rommelig. Ten tweede is een duidelijke, compacte legenda van groot belang.

 

 

 

Translate »