Kaarten Tijdlijnen

StoryMap JS: verhalen uit de landkaart

Maps that tell stories’, zijn de eerste woorden die op het beeldscherm verschijnen na het openen van de gratis visualisatietool StoryMap JS. En ja, in welke geografische kaart zit nou geen verhaal? Of beter gezegd: in welk verhaal zit geen locatie? Bijna elk verhaal vindt ergens plaats, en is dus vast te leggen op een geografische kaart. StoryMap JS past zich daarom bijna altijd en dat is niet onopgemerkt gebleven bij de grotere nieuwsmedia.

Nieuwszenders als Al Jazeera, The Times en The Washington Post hebben het programma al eens gebruikt om hun journalistieke verhalen te vertellen. De tool werd ontwikkeld door Northwestern University Knight Lab. Dit is een team van developers en journalisten die samen ideeën uitwerken om op een innovatieve manier verhalen te vertellen.

Hoe is StoryMap JS in het gebruik?
De tool is vrij simpel met weinig opties, maar dat is juist de kracht van deze tool. Je maakt eigenlijk een slideshow van locaties. Naast deze locaties kun je rechts een gekozen plaatje en tekst zetten. In de uiteindelijke versie van jouw StoryMap staat dus links altijd je locatie met rechts de bijbehorende informatie over deze locatie.

Qua thema’s kun je alleen de kleur rond je tekst veranderen of één van de ongeveer tien thema’s voor je geografische mappen kiezen. De thema’s voor deze mappen zijn echter niet altijd zo praktisch. Sommige mappen geven de plaatsnamen niet weer, waardoor je niet altijd ziet over welk land of welke stad de slideshow gaat. Andere kaartenthema’s geven de namen alleen in het Arabisch.

Ik gebruikte StoryMap JS voor de biografie van een man die verschillende landen bezocht had. Doordat sommige themamappen telkens uit- en inzoomen als je naar een andere slide gaat, zie je de reis die de hoofdpersoon heeft gemaakt. Dit maakt het heel overzichtelijk. Je reist als het ware door het leven van deze man.

Een nadeel is dat StoryMap JS soms gaat haperen als je te veel slides hebt. Dit is een kwestie van veel opslaan en soms de pagina herladen.

Translate »